A különböző típusú letámadó zónák tanítása során alkalmazott alapelvek
 

 

 

 

 

 

- Mindig járasd a labdát. Minden egyes átadással változnak a védok kötelezettségei és helyezkedései. Ha nem alkalmazkodnak veszítenek. Ne felejtsd el tanítani ezt a legalapvetobb, de leggyakrabban elfeledett alapelvet.

 

- Határozd meg milyen letámadó zónát játszol. Csapdázol, vagy kitámadsz. Ha csapdázol, folyamatosan nyomást kell gyakorolni két védonek a labdáson, minden átadás után. Ha kitámadsz, tartani kell a nyomást a labdáson, hogy megelozd a hosszú indításokat, amely tönkre teheti a védekezést.

 

- Mindig a legrosszabb átadásra, mint a legkönnyebbre kényszerítsd a támadókat.

 

- Minden védo feladata, hogy kieroszakolja a labdafelvételt, ami azt jelenti, hogy nyomást gyakorolhatunk a labdára anélkül, hogy a labdás labdavezetéssel megverhetne.

 

- Taníts folyamatos, tudatos karmunkát a labda közelében, hátha esély lesz eltéríteni, vagy megszerezni egy passzt. Kerüljük a személyi hibát.

 

- Nincs olyan csapat, amelyik letámadó zónát tudna játszani rohanás nélkül. Az a zóna, amelyben egy játékos lekésik a helyezkedéssel, tönkre teszi zóna védelmet. A rohanás és agresszivitás nem jelenti, hogy személyi hibát lehet véteni.

 

- Bátorítsd a játékosokat, hogy érjenek bele minden passzba, amibe csak tehetik.

 

- Agresszív letámadással el kell téríteni a labdát a legveszélyesebb területekrol. A pálya közepétol és a labda oldalán az oldalvonalnál.