Belegondoltál már, hogy sok edző miért olyan sikeres a csapatával; mások pedig kudarcot vallanak abban is, hogy legalább több meccset nyerjenek, mint amennyit elveszítenek?

 

 

 

 

 

A legtöbb edző szembe találkozott már az alábbi kérdésekkel:

  •  
  • Hogyan tudják az edzők felépíteni és megtartani győztes programjukat évről-évre, miközben mindenki meg akarja őket verni?
  • Hogyan tudnak egyes edzők feltámadni a bajnoki kudarcból, aztán újra győzni, és a bajnok szintjére emelkedni? \r\n
  • Hogyan tudják egyesek a maximumot kihozni a játékosaikból, mialatt más edzők sportolói alul teljesítenek? \r\n
  • Hogy nyerik el egyes edzők a játékosok bizalmát, tiszteletét, hitét, míg más edzőkre oda sem figyelnek?

Ezekre a kérdésekre választ találunk, ha – mi edzők- beszélgetünk egymással, ha odafigyelünk a kulisszatitkokra. Megtalálhatjuk azt az új edzői módszert, amely különbözik a hagyományostól. Ma már nem az autokratizmus és a félelem mozgatja a mindennapok motivációját, hanem, az edző igyekszik kidolgozni egy szilárd kapcsolatot a játékosokkal, ami bizalomra épül.

 

"Az edzői munka a kapcsolatról szól. Túlmutat az egyes szám első személyen. Az edzői stáb és a csapat számára olyan környezetet kell teremteni, melyben a résztvevők hisznek egymásban. E hit nélkül semmivé válunk. Ha hisznek benned, nagy dolgokra leszel képes”

 

A Hiteles Edzőnek hét alapvető területet kell ötvöznie. Nevezzük ezeket a Sikeres Edző Hét Titkának. Tekintsd végig, melyek ezek, és gondolj bele, mennyire érvényes ez rád.

A hiteles edző:

 

1. Jellem

 

A hiteles edző igyekszik jó dolgokat tenni. Tiszteli sportolóit, igazat mond nekik, és nem manipulálja őket. Professzionális módon irányítja a csapatát. Olyan emberekkel veszi körül magát, akik szilárd jelleműek, hiszen ez – hosszabb távon- legalább annyira fontos, mint a tehetség.

 

2.Hozzáértés
A hiteles edző alaposan ismeri a játék alapjait és a stratégiákat. Tudja, hogyan végezze el a megfelelő javításokat, és ritkán vall kudarcot. Annak ellenére, hogy jól ismeri a jelenlegi lehetőségeit, nagy érdeklődéssel keresi az újító, fejlesztő módszereket. Egész életen át tanulja a játékot. A korlátok és a hibák elismerése az erény és a gyengeség jelei. Bár tettre kész és tiszteletre méltó ember, a hiteles edző szerény marad, és a sikerre koncentrál.

3. Elkötelezettség
A hiteles edző nagyon elkötelezett. A csapat számára sikeres jövőképet mutat, és nem csak akarja, hanem segíti is, hogy megtörténjen, amit célul tűz ki. Igaz szenvedéllyel sportol és edzősködik, amely növeli lelkesedését. Rugalmas, és hatalmas energiája van a szükségszerű kudarcok viharainak túlélésére. A hiteles edző versenyző típus, aki élvezi a versenyzést és a győzelmet.

4. Gondoskodás
A hiteles edző odafigyel a játékosaira. Őszintén akarja a legjobbat számukra az élet minden területén, és segíti minden lehetséges módon. Időt szentel a játékosok megismerésére, érdeklődést mutat a sportolók családja, barátai, céljai iránt. Ez a gondoskodás nem ér véget a játékosok karrierjével. A legtöbb esetben egész életen át tart.


5.Bizalom-építés
A hiteles edző folyamatosan növeli a játékosok bizalmát. Beléjük ülteti a sikert és meggyőzi a játékosait arról, hogyan lehetnek sikeresek. Eléri, hogy a játékosai jól érezzék magukat, hogy mindent meg tudjanak tenni, amire vágynak. Magas elvárásai vannak, de elég türelmes a játékosok fejlődését tekintve. Amikor egyes játékosok sikertelenek, a hiteles edző jó érzékkel támogatja a sportolókat, hogy sikeresen térhessenek vissza a pályára

 


6.Kommunikáció
A hiteles edző kitűnően kommunikál. Nyitott, őszinte, és közvetlen, mikor beszél egy játékossal, vagy a csapattal. Mindig a feladatukra irányítja a játékosok figyelmét. Mindig a lehető legjobban számít a játékosaira és értékeli a őket. Meghallgatja a őket. Időt szán rá, hogy tudja, honnan jöttek a játékosok, így képes lesz megfelelő döntéseket hozni. Ezért tudja felismerni a konfliktusokat és így tudja kezelni a problémákat, mielőtt azok elhatalmasodnának.

7.Következetesség
A hiteles edző kifejleszti edzői filozófiáját. Ez időről-időre stabil marad, de alkalmazkodni képes a változó személyekhez és helyzetekhez. Kiegyensúlyozott edzésmódszereket alkalmaz, attól függetlenül, hogy a csapat nyer, vagy veszít. Ellenőrzi a mérkőzések hőfokát, úgy adja át a nyugodtság érzését, hogy a csapat ne emelkedjen túl magasra, vagy ne süllyedjen túl alacsonyra. Következetesen betartja a csapat szokásait és szabályait. Kialakít új szabályokat is, de következetesen alkalmazza azokat.

 

Végül, a hiteles edző szervezetten él, aki a felkészülést nagyon komolyan veszi.

 

Hiteles edzőnek lenni kihívás, feladat. Ám a motivált, következetes, fegyelmezett játékosok értékelik a hiteles edzőt, ezért éri meg így élni.