Kobe Bryant visszatérése nem úgy sikerült, mint azt vártuk

Kobe

 

 

 

Utánpótlás edzőként ismerős érzés kerített hatalmába, amikor az éjjel minden idők egyik legnagyobb játékosát láthattam visszatérni az NBA TV GameTime programján. A 3:30-s kezdés ellenére izgatottan vártam, hogyan teljesít majd az ikon, akiért csakúgy mint Derrick Rose-ért, sok millióan szorítottunk, akár LAL szurkolók vagyunk, akár nem.

Kobe testbeszéde egyértelmű jelét adta, hogy küzd és nagyon szeretne megfelelni az elvárásoknak. Hosszú percekig nem is támadta a gyűrűt. Igyekezett kivenni a részét az előkészítésekből; túlbiztosított a védekezésben, kereste a többiek tekintetét. Nem éreztem a játékában a megszokott könnyedtséget. Görcsösen próbálta felvenni a mérkőzés ritmusát. Nem sok minden változott a gólpasszai után sem, pedig  Gasol megjátszása nem volt hétköznapi. Kereste a biztos pontokat, de mégis belecsúsztak kockázatos megoldások. Egyik még Valanciunast is úgy meglepte, hogy elfelejtette fölemelni a kezét, hogy megszerezze a bejátszást.

Hiányzott a harmónia a mozgásából. Leginkább a védekezésben jöttek ki hibák, s négy olyan könnyű személyit gyűjtött össze a kapott játékpercei során, ami nem igazán segítette, hogy minőségben kapcsolódjon be a játékba.


Megremegett a betöréseknél. Ahogyan én látom, túlbonyolította az első mezőny kosarát is és bal kézzel dobta el, ami sokakban persze nem a bizonytalanságra hívja föl a figyelmet. De nem volt önmaga. Ezt lehetett érezni a büntetődobásainál és egyes betöréseinél sem lehetett érzékelni, mit szeretne pontosan a mozgássor végén. (Persze ki vagyok én, hogy megkérdőjelezzem?) Ilyenkor dadogott is a kezében a labda és bizonytalanságának vége az eladott labda lett. Egy komoly játékos számára ez jelenti az egyik legnagyobb stresszt, ami nagyon nehezen fordítható vissza, különösen, ha ráadásként halmozza is a hibákat. Eladott, foult, kihagyott…

 

Tanulság

A mi játékunk egy mentális stressz bomba. Minden apróság hozzájárulhat a sikerhez, vagy a kudarchoz. A velünk szemben támasztott és magunk számára kitűzött elvárás mértéke és a megvalósításhoz szükséges rövidtávú tapasztalat hiánya, a megerősítés színvonala,  az edzés és mérkőzés akciók:reakciók mennyisége… mind olyan impulzusok, amelyek a játékos teljesítményét befolyásolják.

kobee

Kobe Bryant nem utánpótlás játékos, ezért érezhető volt, ahogyan profi szinten kereste a megoldást nem csak a játékban, hanem a konfliktusok kezelésében is. Sokkal intenzívebben kereste a társak érintését, biztató tekintetüket, gyakrabban fújt a tenyerébe, törölte meg arcát, homlokát. Kínos mosolyt erőltetett magára a holtidőkben. Minden gesztusa, testbeszéde, mozdulata emlékeztetett a fiatal játékosokra, akiknek még új inger és kihívás nagyobb létszámú szurkoló előtt játszani. Éreztem , ahogyan az idő múlásával a “csőlátása” kitágul és a Kobe-féle court vision visszatérni látszik. 
Nem szabad hát csodálkoznunk, hogy egy kezdő játékos szorong - majrézik hétköznapi szóval -, amikor belép a négy vonallal határolt színpadra, s igyekszik feloldani az érzést, hogy mindenki őt nézi. El kell gondolkodnunk tehát, hogyan kezeljük, mit mondunk neki a hibánál, milyen feladatot adunk neki, amivel magabiztossága nőhet és a felaladat sikeres megoldásával fejlődhet.

Kobe is kapott feladatokat. A végjátékban még a szokásos szerepet is felvállalta, sőt a többiek rá is bízták. De valahogyan nem jöttek a dobások és hiába minden erőfeszítése, nem volt ezúttal nyerőember.

 

patience

Én magam viszont Derrick Rose visszatérése után egy újabb tanulságot kaptam a sportág legerősebb bajnokságától… Mindenkinek tanulni kell ezt a játékot. Sőt minden játékosnak lehetőséget kell kapnia, hogy szerepet, feladatot játszhasson, amely során együttműködik a többiekkel és saját bőrén tapasztalhatja, hol tart a felkészülésben, milyen a formája, a technikai tudása, a kondicionális állapota a bajnokság többi játékosához, csapatához képest. Még a legnagyobbak is ugyanolyan játékosok, mint a kezdő kenguruk. Fokozatosság, bizalom, megerősítés és persze edzés és mentális felkészülés kell az előrelépéshez. Rengeteg feladat hárul az edzői stábra, a családra, a médiára, a csapattársakra a környezetre, amely előre viheti a sportolót.

Azt a sportolót, aki még mindig az NBA legértékesebb játékosa.