A megfelelő befutások és elszakadások technikája az egyik legalulértékeltebb tananyag az utánpótlásban.

A legtöbb edző nem szán időt a tanításra azzal, hogy a befutó technikák természetes módon csak úgy jönnek majd. Pedig ennél többről van szó. A jó technika lehetővé teszi, hogy a játékosok bármikor el tudjanak szakadni védőjüktől a mérkőzés során.

Tanulniuk kell, hogyan kell elszakadni. Hiszen nem tudnak mindig elzárásokat használni, hogy átvehessék a labdát. Olykor épp egy izolációs helyzetben kell elszakadniuk. Épp ezt kell nekik megtanítanunk. 

Vannak játékosok, akik mesterei az elszakadó mozgásoknak, ahogyan olvassák a védekezést és ahogyan megfelelő technikával elszakadnak védőjüktől. 

 

A tíz leggyakoribb technikát mutatjuk be az alábbiakban

 

  1. Backdoor (hátsó befutás) 

 

Ezt használjuk, amikor a védőjátékos levédi az átadási sávot. Ez nagy befutási rést hagy a védő mögött.  

A legnagyobb probléma ezzel a technikával, hogy kiváló passzkészséget igényel, hogy ebből ziccer helyzet alakuljon ki. Az utánpótlásban ritkábban látható játékelem, mert túl sok eladott labda lehet belőle.

A hátsó befutás akkor a leghatékonyabb, ha a támadó eléri, hogy a védője a passzsávba kerüljön. Ekkor kell gyorsan irányt változtatnia és bevágni.

 

 

 

2. V befutás

 

A leggyakoribb technika, amit a hármason kívül használunk, amikor el kell szakadni. 

Ehhez ütközni kell a védővel. Kicsit beljebb sétálunk a hármas vonalon belülre a védő felé.  Kitámasztás után robbanásszerű irányváltás és labdaátvétel következik. A védők reakcióideje nem lesz elég gyors, hogy ezt megakadályozza. 

 

 

3. L befutás

 

Az alsó blokkból indulva ez egy nagyon jó mozgás, hogy a hármason kívül tisztára játsszuk magunkat. A támadónak gyorsnak kell lennie. Akkor a leghatékonyabb, ha a jó lábmunka a megfelelő testhelyzettel párosul . 

Hozd a védőt magaddal felfelé, előzd meg a belülre eső lábaddal, legyen egy kis ütközés, hogy távolság legyen a védő és közötted, majd fuss a szárny felé és kérd a labdát!

 
 

 

4. Curl (Kanyar befutás)

 

Ezt a befutást az elzárás körül alkalmazzuk. A támadónak figyelnie kell a védőjét. Amikor a védő követi a támadót az elzáráson keresztül ez a technika a legeredményesebb.  Egészen ziccerig lehet befutni. 

De amikor a védő az elzárás fölött a passz sávjában követi a támadót, a legjobb a távolodó elszakadás (flare cut, lásd lejjebb). 

 

 

 

5. (Flare cut, vagy game cut). Elzárás használata úgy, hogy a támadó távolodik a labdától

 

 

A négyes Curl és a Flare cut együtt járnak. 

 

Amikor a védő le akarja vágni a passzsávot, a támadónak a sarok felé kell távolodnia és nem a labda felé kell lépnie, hogy átvehesse a passzt.

 

 

 

6. Átfutás 

 

A támadó ilyenkor az összes játékos alatt, az alapvonalon fut át egyik oldalról- a másikra. Legtöbbször zónavédekezés ellen használjuk, amikor a védők nem igazán látják ennek a támadónak a mozgását, hiszen a labdával, vagy más játékosokkal lesznek elfoglalva. 

 

 

 

7. UCLA befutás. Mélységi mozgás 

 

A John Wooden-féle egyetemi csapat kezdte alkalmazni ezt a technikát.

Egy játékos a büntető sarkán áll. A hátvéd oldalra passzol, majd befut a büntető sarkán álló társ elzárásán keresztül. Ha ezt jól alkalmazzuk, tiszta ziccerbe juthatunk. 

 

 

 

8. Labda felőli befutás

 

Ez tehát egy labdás oldali befutás. 

Rendszerint egy ellenkező irányba történő indulócsel, vagy egy távolodó befutócsel  előzi meg, hogy a védő hátrafelé mozduljon. 

Ekkor kell a labda felé futva kérni a labdát.

 

 

 

 

9. Labda oldali elfutás

 

Legtöbbször akkor használjuk, amikor helycserét végzünk a labdavezetővel. Vagyis a labdás alatt megyünk, hogy lekössük a védőnk figyelmét, amíg a labdavezető a helyünkre vezeti a labdát.

 

 

 

10.  Alsó posztról fellépés a körtébe, vagy belépés a büntetőterületre 

 

 

 

Gyors, robbanásszerű elszakadás (általában) a körte irányába. 

 

 

Forrás: https://www.basketballforcoaches.com/cutting/   

Fordította: Dr. Nagy Ágoston, Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. 

2020.03.31.