Tippek, mit vegyünk figyelembe, amikor a csapatunk támadójátékát akarjuk javítani.

 

 

- A csapat szerkezete: a magas és kis emberek aránya. Egy felnőtt csapatban elengedhetetlen, hogy az egyes posztokon olyan játékosok legyenek, akik meg tudnak felelni a poszt minimális elvárásainak. A felkészült edző úgy válogatja össze játékosait, hogy domináns, atlétikus középjátékosok legyenek a palánk alatt. Szerencsés esetben olyan mozgékonyak is, akik lehetővé teszik a gyors játékot. Egy olyan támadó és védekező rendszert, amely megfelel a fenti filozófiának. A mezőnyemberek között biztos kezű távoli dobókra is szükség van. A jó labdavezető mezőny emberek, hátvédek sokoldalúvá teszik a csapat játékát. A változtathatóság is fontos. Ha képesek vagyunk egy meccsen 3-4 magas, vagy 3-4 alacsony játékost is a pályán tartani más-más célt tudunk elérni akár támadásban, akár védekezésben.

        - A labdabiztos játékosok száma:  a jó labdakezelőknek köszönhetően sokkal több labda nélküli mozgás lehetséges, amely előkészítheti a minőségi közeli, vagy távoli dobásokat.

 

- Távoli dobók: nélkülük a védekező csapat dolga könnyebb lesz. Kisebb területet kell védeniük és erényeinkre nagyobb erőket koncentrálhatnak.

 

- Domináns lepattanózók. A szilárdabb lepattanózás hozzájárulhat a kedvelt játékstílusom, a könnyű gólszerzés hangsúlyozásához. Erre lehet építeni.

 

- Szilárd egyéni védők: az ilyen játékosok hatással vannak a többiekre is. Vezérszerep jut nekik abban, hogy a több szerzett labdának köszönhetően könnyebben szerezzünk pontokat.

 

- Biztosan dobó középjátékosok: amennyiben nem csupán a tábla alatt veszélyesek, úgy kénytelenek a behúzódó védekezés helyett szorosabb védekezésre a védőik. Ebben az esetben nagyobb lehetőség nyílik a mezőnyöknek a betörésre és a befutásra.

 

- Távolról is biztos kezű középjátékosok: a modern kosárlabdában gyakran előfordul, hogy hárompontos dobása is van a közepeknek. Ha a csapat szerkezete, fegyelmezettsége, a tudatos támadás ezt elbírja, olyan egyensúlyt alakíthatunk ki a pontszerzésben, hogy győzelemre segíthet bennünket. Ráadásul a lelki hatása is sokszoros, amikor egy 2 méter fölötti ember dob tiszta hármast.

 

- Büntetődobó százalékunk: a hódító stílus velejárója a sok kiharcolt foult, amely következtében meg lehet nyerni a meccseket a büntető vonalról.

 

- Gyors emberek: a gyorsaság a futó gyorsaságon túl a gyors átadásokat, és a gyors gondolkodást is jelenti.

 

- Lassú kulcsemberek: ha befejező embereink alkatuknál fogva nem fürgék, meg kell találnunk azokat a szituációkat, amikor előnyös, ha az ilyen játékost a pályán tartjuk. Egy példa rá a Sejo Bukva, aki olyan magas és rutinos, hogy lassúságát jól pótolja tudatos palánk közeli játéka.

 

- Kreatív játékosaink posztja: ha kreatív játékosunk, aki magának is képes helyzetet kialakítani, illetve könnyen hoz másokat helyzetbe egy hátvéd, vagy ha ez a játékos épp egy magas bedobó, netalán épp egy olyan középjátékos, aki magára vonzza a kettős védéseket, csapdákat… csodálatos variációkat ad munkánkhoz.

 

- Egyéni magasság, testméretek. Egyes játékosaink testmérete, (magassága, szélessége, testsúlya) meghatározza az erényeinket és gyengeségeinket. Oda kell rá figyelnünk

 

- Heti edzésszám: nem mindegy, hogy milyen gyakori a tanítási lehetőségünk. Az ismétlés fontos alapelv.

 

- Edzésidő: csak megfelelő edzésidő jelent elég erős ingert akár fizikailag, akár taktikailag. Nem mindegy mennyi idő juthat a támadójáték tanítására.

 

- Egyéni edzések száma: az erények, gyengeségek fejlesztésének lehetősége a külön edzés lehetősége, a motivált játékosok.

 

- Alapozó időszak hossza: ha van elegendő idő a szerepek leosztására és megalapozására, optimális helyzetet eredményez.

 

- Előszezon mennyisége: a vegyes felkészülésű időszakban már gyakoriak az edzőmeccsek, a felkészülési tornák. Fő, hogy legyen mit gyakorolni, számon kérni, fejleszteni.

 

- Felkészülési tornák: ezek olyan visszajelzések, ahol kipróbálhatjuk mi működik, és mi nem, azokból a támadó elemekből, amelyekben hiszünk. Az aktuális csapat meghatározó.

 

- Edzőmérkőzések: az új elemek ellenőrzése folyik ilyenkor. Nem csak a mérkőzésszám a lényeg és a versenyzési igény kielégítése. Itt kaphatnak lehetőséget azok a játékosok, akikre később pótló szerep juthat. Általában jut is.

 

- Terhelhetőség: a megszerzett erőnlét és annak szinten tartása hat a támadójátékra.

 

- Fizikai állapot: az egészség, pihentség alap dolog. Egy fáradt csapattól nem lehet elvárni, hogy 40 percig rohanjon.

 

- Sérülékenység: az adottságok, a tudásszint, a fizikai állapot, a balszerencse napi problémák. Olyan támadójátékot kell találni, amelyet minden játékos képes eredményesen játszani. Nem lehet például pozíció játékot erőltetni 190 cm-es játékosokkal, ha a 210-es center megsérül.

 

- Taktikai fegyelmezettség: a játékstílus mérkőzéshelyzetben való felismerése és betartása meghatározza a tudatos játékot.

 

- Technikai tudás: ha nem képesek nagy sebesség mellett helyes technikai végrehajtásra- futásra, átadásra, megállásokra, dobásokra- vissza kell venni a sebességet.

 

- Korosztály: a fiatal és idős játékosok aránya, kohéziója, szerepvállalása látható elem a gyakorlott szemnek.

 

- Motiváció: a napi munka, erőfeszítés csak közeli és távoli célok kijelölésével oldható meg.

 

- Anyagi háttér: e nélkül nehéz odaadó játékosokat, gondtalan embereket találni, akik szívesen játszanak. Nem szabad elfelejteni, hogy a kosárlabda bármennyire is munka egy bizonyos szinten, mégiscsak egy játék.

 

- Családi háttér: a fiatal kosarasok hormonális és lelki érése, fejlődése nem elhanyagolható. Gondok esetén nem lehet bonyolult elemeket számonkérni.

 

- Szociális kapcsolatok a csapaton belül: a baráti kapcsolatok, a bizalom előre viszik a csapatot, ám a féltékenység, a harag csak hátráltat.

 

- Fiatalok beépíthetősége: a vérfrissítés jót tesz, ám a fiataloknak ismerniük kell az elveket, a szerepeket. Technikailag és fizikailag is azt kell elvárnunk tőlük, ami megfelel a koruknak. Ám, a lehetőség mindig ugrásszerű fejlődést eredményez.

 

- Külföldi játékosok: a kreatív játékos költséges. A támadójátékunk megerősítésére, hiányunk pótlására válasszunk! Ne a játékoshoz építsük fel támadórendszerünket!

 

- Válogatott játékosok: gondozni kell a kitűnőségeinket.

 

- A club elvárása: a bajnoki célkitűzés is befolyásolja mennyire kockázatos, vagy megbízható a támadójátékunk. Az ellenőrzött játék kiismerhetőbb. A rohanás kockázatosabb. A kérdés: mi az elvárás.

 

- Főversenyek: képesnek kell lennünk felkészülni a főversenyekre. Időzíteni kell a támadójáték sokoldalúságát.

 

- Célok: a közeli és távoli célok arra vonatkoznak, hogy hová akarunk eljutni.

 

- Szerepek kiosztása: a befejező, előkészítő, pótló, hatodik ember szerepek olyan feladatok, amelyek befolyásolják a játékot.

 

- Szerepek elfogadása: egyértelműnek és nyilvánosnak kell lennie. Így látható, ha valahol hiány van.

 

- Gyenge pontok: elsősorban technikai, vagy adottságbeli dologról van szó. Ezeket számba kell venni. Például rosszul dobja a center a büntetőt. Reagálni kell rá.

 

- Erények: ha tudatában vagyunk, hangsúlyozhatunk, készülhetünk rá.

 

- Kreativitás fenntartása: az ellenőrzés és a szabad megoldások, edzés részek, segítenek érni fejlődni. Ráadásul felszínre hozzák valamennyi játékos számra a domináns szerepeket és kreatív játékosokat.

 

- Egyéni igények, célok figyelembe vétele: ha a jó kezű hátvédünk nem kap elég minőségi helyzetet, rosszul közelítünk a cél felé. Ez csupán egy példa. A játékidő például sok más mellett befolyásoló. Az is gyakori, hogy gyakoribb cserét igényel egy idősebb középjátékos a sok futás miatt. Ezt pótolni kell a játékstílusunkkal. Illetve a sok futás mellett gyakran kell megtalálni a belső embereket is, mert frusztrálttá válhatnak.

 

- Jutalmazhatóság: a szerepek betartása, kreatív fejlesztése az ellenőrzéskor -  mérkőzésen – dicséretet érdemel.

 

- Számonkérés lehetősége: ha van mit tanítani, tanítsuk! Ezt számon is lehet kérni. Akkor kérjük, mert különben az ego gyakran félre viheti azt a stílust, amiben hiszünk.