Nyomtatás

Ebben a néhány bekezdésben arról lesz szó, hogyan kezelhetitek sérüléseiteket. Milyen haszna van a jégnek, a fáslinak, stb. Ha kérdésetek van, szóljatok hozzá!

 

A sérülés típusai

Két fő csoportba osztályozzuk a sérüléseket:

- A belülrol jövo sérüléseknek a belso erokben bekövetkezo hirtelen, vagy állandó változás az oka, amely váratlanul olyan sérülést eredményez, mint az izom húzódása, vagy szakadása. A túlzott használat eredményeként az ismétléses erokifejtés is okozhatja, ami ingerlékenységgel, stressz töréssel, szövet elváltozással jár együtt.

- A kívülrol jövo, vagy traumás sérülés az eredménye, ha a test összeütközik egy külso erovel, mint például egy tárggyal, vagy a talajjal. Tipikus kívülrol jövo sérülés a zúzódás, a törés és a ficam. A sportolók szenvedhetnek a túlzott használattól, ilyen a hólyag.

Sok esetben, amikor a lágy szövet károsodik, nem számít, hogy  mekkora a sérülés, különbözo szövetrészek fognak elszakadni, akár megnyúlik, akár ütés éri az izmot. Ha a sérülés kicsi, akkor is valószínu, hogy a vérerek tápanyaggal látják le a szöveteket és azokat a részeket, amelyek szintén károsodni fognak. A vérzés mennyisége, a résztvevo szövetek vérkeringésétol függ és növekedni fog, ha a sérülés edzés alatt történik

- A gyógyító folyamatok lépcsoi

Nem lehetséges pontosan megjósolni a gyógyulási idot, mert van néhány tényezo, amely befolyásolja a gyógyulás sebességét. Azonban biztos sorrendje van az eseményeknek. Sok függ a sérülés komolyságától, a sérült sportoló életkorától, és hogy mit tesznek a helyreállásuk elosegítéséért. Például, ahogy öregszünk, az anyagcserénk lelassul. Amint azt fent említettük, a sérülések gyógyulási idejével kapcsolatban vannak útmutatók, melyek fázisokra oszthatók:

- A heves, vagy gyulladást okozó fázis – a sérüléstol számított négy-öt napig tart.

 

- A javítási fázis – 48 órával a sérülés után kezdodik és néhány hétig tart.

 

- Újjáalakítási fázis – három héttel a sérülés után kezdodik és egy évig tart.

 

 

Az eloforduló fázisok és folyamatok összekapcsolódhatnak és folyamatosak. Tehát, a heves ingerlékeny fázis gyakran követi a javítási fázist.

A heves (akut) fázis

Akut, gyulladást okozó fázisként ismerjük az elso fázist, amely rögtön a sérülés után következik. Ez a sérülés után néhány napig tart és általában az alábbi tünetek jellemzik (rendszerint 24 órán belül kezdodik):

- Fájdalom

- Láz

- Borpír

- Duzzanat

- A normális muködés hiánya

A sérült erekbol, a szövetekbe csorgó vér, duzzanatot okoz, ami néha a felület elszínezodésével jár. Az elso válaszreakció (néhány másodperctol tíz percig tart) egy sérülés miatti fájdalom, vagy károsodás eredménye lesz, érszukületet okoz, amely segít lecsökkenteni a vér sérülésbol származó vérveszteséget. Ez viszont, a gyenge vérellátás miatt, a sejtek tápanyag hiányához vezet, melyek ezután hamarosan elpusztulnak. Ezek az elhaló sejtek egy hisztaminnak nevezett anyagot szabadítanak föl, ami az erek tágulatát idézi elo – nagyobb vérellátást okoz és több tápanyagot hoz, ami segít kijavítani és újjáalakítani a sérült szöveteket. A sérült erekben az elpusztult sejtek és a vér,  hematómát (duzzanatot) képeznek, amelyet ki kell üríteni a szövetbol, hogy lehetové tegyük a gyógyító folyamatok megfelelo beindulását.

Ebben a fázisban a hajszálerek fala kitágul és megno az áteresztoképessége. A nagyobb vérellátás viszkózusabb lesz és ezért lelassul. A nyomás növekedése átkényszeríti a plazmát a hajszálerek falán a szövet közötti térbe. A specializálódott fehérvérsejtek átvándorolnak erre a területre és felfalják az elpusztult sejteket, így gyulladással küzdenek. Ha a terület begyullad, gyakran okoz borpírt és lázat, majd ha a gyulladás tovább folytatódik, még több fehérvérsejt megy az érintett területre, amíg a gyulladás elmúlik.

 

Mivel a gyulladást okozó fázis tovább folytatódik, egy nagyon finom fibrinogén (nagy molekula tömegu fehérje a vérplazmában) háló * rakódik le, ez a javítási fázis elso szerkezete.

 

* Nagyon finom, hajszálszeru szerkezet, amely nagyon gyenge, de össze is köti a réseket a sérült szövetben, hogy lehetové tegye más szerkezetek tapadását, a javítási fázisban. Ezért nagyon fontos a sportolók számára, hogy pihenjenek ebben a periódusban, hogy elég erossé válhasson a háló a stressz ellen.

 

Izomgörcs, a szervezet védekezo mechanizmusának részeként, a gyulladásos fázisban is történhet, (lásd a hatodik fejezetet). Ez az izmok önkéntelen összehúzódását okozza, növeli a fezülést az izomban és korlátozza a további mozgást. Azonban, a vérkeringés akadályozásával, ellentétes hatása lehet a sérülésre, ami megnöveli az idegvégzodésekre eso nyomást, és nagyobb fájdalmat idéz elo. A sérülés kezelésének célja a fájdalom, az idegek nyomásának és a görcs körfolyamatának megtörése.

 

A sérülést követo fázisban történo tevékenységnek (vagy a tevékenység elmaradásának) közvetlen hatása lesz arra, hogy mennyi ideig tart a sportoló helyreállása és visszatérése a versenysportba. A vérzés sebessége lelassítható, a sérülés helyérol kiürül a melléktermék, ami hatással lesz arra, hogy milyen gyorsan kezdodik el a helyreállítás. A sérült vérerek betömodnek és 48-72 órán belül meggyógyulnak, így az azonnali beavatkozás korlátozza a vérerekben a vérhiányt – ahogy az alábbiakban írjuk.

 

Kezelés a gyulladásos fázisban

 

A masszor célja hogy, rögtön a kezelés után segítse összeszukíteni a vérereket (érszukítés), gátolja a véráramlást és lecsökkentse a gyulladás mennyiségét. A sérülés után azonnal, ha jeget, vagy hutést alkalmazunk, csökkentheto a duzzanat és a kiáramló vér mennyisége. A fáslizás és a felpócolás is segíteni fogja ezt. Ez egy általánosan használt módszerre emlékeztet, Pihenés, Jegelés, Fáslizás, Felpolcolás, rövidítése PJFF.

 

Fontos, a sérülést követo, mielobbi elsosegélynyújtás. Ez rendszerint a játéktéren van – bár sportágtól függoen, a legfontosabb az lehet, hogy elszállítsuk a sérült sportolót s megóvjuk a további veszélytol (például egy közeledo kerékpáros útjából). A további információkért, lásd a tizenharmadik fejezetet, Részvétel a sporteseményeken!

 

Pihenés

A sérült testrészt kezdjük azonnal pihentetni, hogy megelozzük a további károsodás! Ez a tevékenység azonnali abbahagyását és a sérült rész leheto legkisebb mozgatását jelenti. A heves, gyulladást okozó fázis után, bátorítsuk a klienst, hogy a többi testrészével végezzen edzés gyakorlatokat, hogy valamennyire megorizze az eronlétét!

 

Jég

 

Amilyen hamar csak tudunk, használjunk 10-12 percen keresztül, jeget, hogy lassítsuk a gyulladást, és ne várjunk arra, hogy a duzzanat elkezdodjön! A jegelés reflex választ indít el, mely szukíti a területet ellátó vérereket, ezért lecsökkenti a vérkeringést. Mivel ez egy reflex, a jég csak a felületi szöveteket hutheti le, hogy elérje a kívánt hatást az alatta lévo részeken.

 

A gyulladásos szakaszban használjunk újra jeget minden órában, esetleg két óránként. Fontos, hogy ne tartsuk ott a jeget hosszabb ideig, mint azt már fent is említettük, mert ezután a szervezet úgy reagálna, hogy kitágítaná az ereket és megnövelné a vérkeringést, hogy felmelegítse a lehutött szöveteket és megállítsa a sejtpusztulást. Emiatt, több vér folyna a szövet közötti térbe, ami viszont növelné a duzzanatot. Ne használjunk jeget közvetlenül a borfelületre, mert ez fagyást eredményezhet! Göngyöljük bele egy nedves ruhába (a száraz ruha nem adja át hatékonyan a hideget). A hidegnek fájdalomcsillapító hatása is van, mely segít az izomgörcs csökkentésében. (Mikor tapasztalható a hatása, a sportoló ne folytassa a sporttevékenységet, csak azért mert a fájdalma csökkent!)

 

Mikor ellentétes a jég hatása?

 

- Soha ne alkalmazzunk jeget közvetlenül a borön! Fagyást és égést okozhat a borön.

 

- Ne használjunk jeget, ha fáj! Néhányan érzékenyek a jég használatára.

 

- Ne használjunk jeget olyan sérülésre, ami a mellkason van! Ez korlátozhatja az artériás vérkeringést a szív felé.

 

- Ha valaki nem képes érezni, mielott jeget alkalmazunk, ez olyan problémákra utalhat, mint például az idegi gátlás. Ilyen esetekben a jég csak eltakarná és bonyolítaná a problémát.

 

Fáslizás

 

Használjunk szorító kötést (általában krepp fáslit), hogy csökkenjen a szövet duzzanata! Határozottan alkalmazzuk, de ne túl szorosan! Kössük a fáslit alulról fölfelé, úgy hogy fedje le a sérülés alsó és felso végét ami magába foglalja a duzzanatot is! Ez távol tartja a duzzanatot az alsó végtagtól. A fáslizással megelozheto az ödéma (a szövetekben lévo rendellenes magas folyadékmennyiség) a szövetekben lévo nyomás növelésével és így korlátozza a folyadék mennyiségét, amely bejuthat a területre.

 

Felpolcolás

 

Emeljük meg a sérült területet, hogy csökkenjen a vérkeringés, és hogy korlátozzuk a hozzákapcsolódó izmok használatát! Lecsökken a hajszálerek hidrosztatikus nyomása is, ami a szövet közötti térbe jutó folyadék mennyiségét csökkenti.

 

Sok vita és ellentmondásos kutatás kíséri, hogy melyik a leghatékonyabb a fenti tevékenységek közül. Egyiket sem szabad mellozni s ajánlatos a sérülést követo elso 48- 72 órában valamennyit betartani. Ez a sérülés komolyságától függ és olyan játékosok esetében alkalmazható, akik nem tartoznak közvetlenül a felügyeletünk alá az elso két-három napban! Másokat néhány óránként lehet ellenorizni a gyulladásos fázisban.

 

Ha nem tudják folytatni a PJFF eljárást azt jelenti, hogy a sérülés utáni helyreállási ido jelentosen megnyúlhat, és a duzzanatról, az elpusztult szövetekrol és vérsejtek elszállításáról a szervezetnek kell gondoskodnia. Ha nem kezeljük megfeleloen a sérülést, és nem távolítjuk el ezeket a melléktermékeket, hosszantartó problémákat okozunk a sportoló számára, mert a folyadék és ezek az anyagok elkezdenek besurusödni és megszilárdulnak.

 

A gyulladásos fázis elso két-három napjában nem szabad masszázst végezni és kerülni kell a meleget is! Az éppen javított, gyógyult vérerek újra kinyílnak és a masszázs értágulatot okoz, ami újra indíthatja a vérzést.

 

 

A javítási fázis

 

A gyulladásos fázis az elso két nap után alábbhagy és csökken a duzzanat, elkezdodik a javító folyamat. Mostanra a vérerek rendbe jönnek, és helyreáll a szövetek felé az oxigén és a tápanyagok szállítása. Az izomnak nincs meg az a képessége, hogy új szövetet termeljen, de hegszövettel pótolja a sérült területeket. Ez érben gazdag sejtek képzodésével indul, amely kollagénnek nevezett, javító szövetet termel. A következo ketto- négy hét alatt ez a gyenge kötoszövet több fehérje rostot kap és megerosödik, miközben elveszti viszkozitását.

 

Amint a hegszövet kifejlodik, rugalmatlanná és szilárddá válik. Ez az új szövet, sem muködésben sem eroben, nem olyan mint az egészséges izom: a hegszövet, a környezo izom szövet húzóerejének csupán 70 % -t éri el és így egy gyenge és sebezheto rész fejlodik ki a javítás fázisában. Harminc százalékra zsugorodik össze, amikor folytatódik képzodése és ezért fontos, hogy a sportoló el kezdjen nyújtani és edzeni a javító fázisban, hogy az új termelodo szövet eros és rugalmas legyen.

 

Kezelés a javító fázisban

 

A sportmasszornek magyarázza el a sportolónak, milyen fontos, hogy betartsa az alábbiakban adott tanácsokat, azért hogy felgyorsítsa a korai helyreállást és visszatérhessen a sportba. Még ha mostanra a vérerek rendbe is jöttek, a károsodott izomszövetek és a kötoszövet gyenge lesz. Bár különbözo gyakorlatok használhatók a mozgékonyság növelésére – majd késobb az erosítésre – a korai szakaszban, óvatosan kell végezni, hogy ne okozzanak kényelmetlenséget. A fájdalom, egyértelmu jele annak, hogy a gyógyuló szövetek újra károsodtak, ami megnyújtja a gyógyulási idot. Az alábbiakban olvashatók a gyógyító folyamatokban alkalmas gyakorlatok. E fázisban még lehet gyulladási válasz; ez féken tartható a szorító kötés folyamatos használatával.

 

A javító fázisban, a jeges masszázs bekapcsolható a kezelésbe az alábbiakban leírt gyakorlatokkal együtt. A simító mozgások alkalmazása jeges tömlovel, ki fogja tágítani és összehúzza a vérereket – megnöveli a vér és a tápanyagok szállítását e területre, fokozza a gyógyulást, csökkenti a fájdalmat és a kényelmetlenséget. Tanácsoljuk, hogy a sportoló használja a sérült területen a jeges tömlot,  15-20 percen át; próbáljunk gyengéden, fájdalommentesen mozogni! Ha hosszabb ideig hutjük a területet, a szervezet reagál és fokozza a sérült területen a keringést, mint a gyulladásos szakaszban (lásd feljebb), hogy felmelegítse a szöveteket és megelozze a sejtek tartós károsodását.