Nyomtatás

Az edzések szervezése

Az edzői hivatás egyik legfontosabb részét az edzések szervezése jelenti. A módszer nagyban befolyásolja a csapat sikeres fejlődését.

 

Hétnapos útmutató a tanmenethez

  1. Tanmenet (később).
  2. A tanmenet felhasználásával készítsük el a heti edzéstervet!
  3. Majd készítsük el a napi tervet!

A napi terv kidolgozásához kövessük az alábbi procedúrát:

    1. Számoljuk ki az első mérkőzésig rendelkezésre álló edzésszámot. Minden szünnapot jelezni kell és meg kell indokolni a szünet okát.

 

    1. Az összes edzésszámot meg kell szorozni 1.5 órával; ez határozza meg az összes rendelkezésre álló edzéspercet.

 

    1. A rendelkezésre álló edzésidőt el kell osztani a tanmenet fázisaival, amely egy megközelítő értéket ad, s jelzi mennyi idő van az egyes fázisokra. Mivel bizonyos dolgok fontosabbak másoknál, jelezhetjük, hogy mennyi időt kölcsönözhetünk más fázisoktól.

 

    1. Az első edzés és a következő mérkőzés közötti időre tagolva kell nyomtatványt használnunk. Jelezni kell rajta az edzés nélküli napokat. A papír tetejére kell írni a napi edzés legfontosabb gondolatát.

 

    1. A rendelkezésre álló időnek és az edzésanyagnak fedniük kell egymást. Erre folyamatosan kell épülnie a következő napi edzés anyagának. Ennek a módszernek kell folytatódnia az első mérkőzésig.

 

    1. Be kell tartani az edzéstervet. Minden változtatást jelezni kell. Edzés után, de még a következő edzés előtt meg kell tenni a következő edzés módosításait, amit jelezni kell. Ezt folytatni kell az első mérkőzésig.

 

    1. Várhatóan lesznek változások a tervekben. Soha ne legyen túl merev a program. Mindig a pályán történteknek kell meghatározónak lenniük. Az edzésterv egy útmutató, nem törvény. Ám minden változtatással tudnod kell, merre van a cél.

 

  1. Az első mérkőzést követő edzést nem tervezzük előre. A lejátszott mérkőzés határozza meg, mit kell hangsúlyozni ezután. Erről nem dönthetünk, amíg nem értékeltük a helyzetet. Például, könnyen előfordulhat, hogy a csapatnak többet kell foglalkoznia a letámadás elleni játékkal.